0

PARTICIPACIÓ CIUTADANA

Publicat a les 17:17. Etiqueta

Les societats democràtiques avançades es caracteritzen per la implicació dels ciutadans en els assumptes públics. La participació ciutadana permet que eixa responsabilitat augmente i es difonga. Mirant la situació de Gandia,  es pot comprovar com el desencant sol ser la percepció majoritària entre el veïnat més actiu. Fem un pensament i analitzem  què és el que pot fallar i com s’hi pot actuar per canviar-la.
1)    Els mecanismes de participació vénen regulats per la Carta de Participació Ciutadana, la qual sempre està en boca de tots però que és ben poc llegida i aplicada.  Una errònia interpretació de les causes del fracàs participatiu situa la revisió de la Carta com la panacea que haja de curar de tots els mals. Però només la responsabilitat dels agents implicats en la seua aplicació (estament municipal i veïnal) pot ser-ne la medicina apropiada.
La Carta vigent conté els ingredients necessaris per millorar qualitativament la nostra salut democràtica. Les Juntes de Districte, per exemple, tenen competències com les d’emetre informes abans de prendre les decisions importants en diverses àrees de la gestió municipal com l’Urbanisme.  Els plans de comunicació que tan bé funcionen quan les obres estan en marxa haurien de començar uns mesos abans per poder incorporar els diferents punts de vista, si cal, en el projecte definitiu.  Això evitaria la sensació de pèrdua de temps que moltes persones  tenen quan van a eixes reunions i constaten que la seua presència és simplement decorativa perquè les decisions importants ja estan preses.
2)    La responsabilitat més gran perquè funcione l’engranatge participatiu la tenen els polítics i l’administració municipal en el seu conjunt. De fet, les Juntes de Districte han funcionat millor quan el regidor-president  ha tingut voluntat participativa i pes polític dins del Govern municipal. Els components del Govern municipal són els que han de convéncer de la bondat dels seus arguments i han de saber incorporar  les aportacions dels representants veïnals i sectorials.  Per a aconseguir-ho cal, a més,  una fluïdesa interdepartamental que sovint falla i una disposició a vore els membres de les Juntes de Districte com a ajudants (i no com a destorb) en la millora de la ciutat. Com més consens previ a les decisions hi haja, menys propaganda caldrà per a convéncer la ciutadania de la bondat dels projectes que s’executen.
L’actual regidor de Participació Ciutadana, Javier Soldevila,  està introduint millores pel que fa a les competències exclusives del seu Departament però encara no ha conseguit posar a punt  eixa coordinació  interdepartamental necessària perquè el funcionament de les Juntes de Districte siga més eficaç i complisquen així  la seua funció.
3)    L’altre sector responsable són els representants veïnals i sectorials. Les Associacions de Veïns tenen un paper important per fer complir la Carta i han de saber activar els mecanismes participatius de què es disposa per tal que el desencant no s’apodere de les persones més actives.
Per altra banda, la Federació Local d’Associacions de Veïns hauria de ser el primer impulsor de la participació ciutadana intentant eliminar  els obstacles que apareixen ara i adés en el seu desplegament.  En eixe sentit, el darrer mandat de Ramon Martínez ha complit les expectatives dels que el van recolzar i dels que no el van recolzar: una absència total dels grans debats de la ciutat per part de la Federació, la qual tenia com a únic objectiu estar simplement, sense fer res perquè s’avançara en l’aplicació dels mecanismes participatius.  La seua vicepresidenta i actual presidenta, Delfina Pellicer, té davant seu el repte de desmarcar-se clarament de l’anterior gestió i fer de la Federació un agent actiu i important en la vida de la ciutat.
Fem un pensament entre tots, perquè només la implicació activa dels agents esmentats pot permetre superar les inèrcies passives dominants (lo que no deixa deixar-ho) i aconseguir que, dia a dia, la nostra societat vaja millorant amb ciutadans més crítics i responsables, polítics inclosos.
(publicat el 25 de juliol del 2009)

Comparteix l'article

Missatges relacionats

Detalls del missatge

Cap resposta a "PARTICIPACIÓ CIUTADANA"

Publica un comentari a l'entrada