0

L'OPINÒMETRE DEL TRAMVIA

Publicat a les 15:02. Etiqueta


La passada fira ens va portar com a novetat la instal•lació dels primers opinòmetres a la ciutat. Situats al bell mig del passeig en uns dies en què la ciutat era de gom a gom, 2.200 visitants van fer el pensament de manifestar l'opinió sobre els actes festius que estaven desenvolupant-se.

Però els dubtes sobre la idoneïtat i la validesa científica del sistema seguixen vigents en no hi haure mecanismes per impedir que una mateixa persona vote més d'una vegada. El que sí que es pot saber és que durant els mateixos dies només el 2% dels visitants ho van fer via web de l’Ajuntament. Ara per ara, si volem que el veïnat participe activament en el disseny de la ciutat on vol viure (i no només que aplaudisca), no podem reduir la participació ciutadana als canals telemàtics. El penós pla de participació pública del projecte de tramvia al Grau (a la Platja, a Xeraco o a Tavernes, ja no ho sé) va ser tot un exemple del que no ha de ser una bona pràctica participativa en limitar-se a complir l’expedient amb un qüestionari superficial, que s’havia de contestar obligatòriament en línia.
Les enquestes ben fetes servixen, des dels temps de Gallup, per saber l’opinió dels ciutadans sobre qualsevol assumpte. El setmanari Gente n’acaba de fer una de ben rigorosa i amb totes les garanties. Segons el parer d’una mostra representativa dels gandians, totes les obres (encetades o projectades) aproven excepte una , que suspén clarament: la del tramvia a la mar. El mateix govern municipal ha reconegut errors de comunicació importants en este projecte. I això que, al meu entendre, s’han balafiat massa diners en una propaganda excessiva que sembla que només tenia la funció de substituir un consens ciutadà tan necessari com inexistent . Últimament, a més, ja es comenta en veu alta allò que s’insinuava a cau d’orella des de bon començament: la falta de pressupost per a realitzar el projecte a curt termini. Aprofitem-ho i asserenem-nos. Ja no cal afanyar-se tant per dissenyar de pressa i corrents un tramvia amb l’única raó que “es perd el tren” d’uns diners, que ara sabem que tardaran a aconseguir-se. El tramvia, la mobilitat en general, és un tema massa important per decidir-lo tant al marge de la ciutadania.
Fem un pensament i arreglem la qüestió des dels fonaments participatius perquè encara som a temps. I ja que tenim els opinòmetres podríem usar-los (a pesar de les deficiències) per plantejar l’assumpte que més es qüestiona a hores d’ara entre els gandians. No cal massa esforç per fer entre tots (sense gastar-se un xavo) una llista aclaridora de preguntes . Comencem-la. Va de bo: 1a) ¿Està d’acord vosté amb el (traçat del) tramvia?...

(publicat el 23 d'octubre del 2009)

Comparteix l'article

Missatges relacionats

Detalls del missatge

Cap resposta a "L'OPINÒMETRE DEL TRAMVIA"

Publica un comentari a l'entrada